Sunday, May 25, 2014

proccess of chocolate



There are many chocolate that you can find in mini market. Have you ever thought how the chocolate made? From what kind of thing chocolate made? From what tree or plant chocolate made? Let me answer the questions. Just for your information guys, actually, chocolate made from a seed of cocoa fruit. The shape of the fruit is like rugby ball. Then, how came rugby ball can be a delicious snack (read: chocolate)? Check the proccess below:
·         Harvest. Pick the fruit from the tree in right time. Only the fruit with perfect ripe can make a good taste and good aroma.
·         Fermentation. The cocoa fruit must be fermentation in five days. In fermentation, we need to check the proccess. The result is not too good if the proccess time is too long.
·         Drainage. The seed must be dried and then choose and separate the good seeds and bad seeds. 100g of chocolate contais of 80-90 seeds, maximum 95 seeds. More than that time, the chocolate will have bad quality.
·         Roasted. The seed must be roasted to make the aroma come out. Temperate, time, and the humidity degree in roasted depends on the seeds. Every seed have different time and temperate.
·         Winnowing.  We use winnowing machine to separate the peel and the nibs.
·         Grinding. The nibs is grind until it become smooth and soft. Better to use stone in grinding. From this proccess,we wil have chocolate liquor.
·         Stiring. We can add or mix the other material such as almond or milk in this proccess.
·         Refinining. Refining has purpose to increasing the tekstur of chocolate.
·         Conching. Conching is smooting. Speed, duration, and temperate of conching will affect the taste of chocolate.
·         Tempering. In this proccess, we do separation based on the milk. We will have cocoa butter and cocoa powder. It called cocoa butter because the colour is white like butter. In this proccess, we mold dark chocolate into bar.

Ada banyak coklat yang dapat anda temukan di mini market. Tapi pernahkah anda berfikir terbuat dari apakah coklat itu? Dari bahan bahan apakah coklat dibuat? Dari pohon atau tanaman apakah coklat berasal? Oke, biarkan saya menjawabnya. Sekedar informasi, coklat sebenarnya berasal dari biji pohon kakao. bentuk buahnya mirip dengan bola rugby. Lalu, bagaimana sebuah bola rugby dapat menjadi sebuah penganan yang lezat? Simak yang satu ini:
·         Panen. Petiklah buah dari pohonnya di saat yang tepat. Hanya buah yang matang dengan sempurnalah yang akan menghilkan rasa dan aroma yang lezat.
·         Fermentasi. Buah terlebih dulu harus di diamkan selama lima hari. Kita harus mengawasi proses ini. Hasilnya tidak akan bagus jika aktu fermentasi terlalu ama.
·         Pengeringan. Biji dikeringkan dan di pilih mana biji yang bagus dan yang jelek. 100gr coklat biasanya terdiri dari 80-90biji, maksimal 95 biji. Jika lebih dari itu, coklat yang dihasilkan akan mempunyaikualtas yang buruk.
·         Pemanggangan. Biji dipanggang untuk mengeluarkan aromanya. Temperatur, waktu, an tingkat kelembapan tergantung pada bijinya. Setiap macam biji mempunyai takaran waktu, temperatur, dan tingkat kelembapan yang berbeda.
·         Pemisahan. Pemisahan dilakukan untuk memisahkan kulit dari biji dengan inti biji.
·         Penggilingan. Biji inti digiling hingga lembut dan halus. Akan lebih bagus jika menggiling menggunakan batu. Dalam proses penggilinagn, kita akan mendapatkan cairan coklat.
·         Pengadukan. Dala proses pengadukan inilahkita dapat menambahkan bahan-bahan lain seperti susu, gula, atau kacang almond kedalam adonan coklat.
·         Penyulingan. Penyulingan bertujuan untuk meningkatkan tekstur coklat.
·         Conching. Conching adalah proses menguleni. Kecepatan, durasi, dan suhu akan mempengaruhi rasa dari coklat.
·         Tempering. Yang dimaksudkan tempering adalah coklat harus melalui pemanasan, pendinginan, dan pemanasan kembali. Di bagian ini, kita melakukan pemisahan berdasarkan pengolahan susu. Dalam tahap ini biasanya dihasilkan cocoa butter dan cocoa powder. Cocoa butter inilah yang disebut coklat putih karean warnanya yang mirip mentega. Dalam tahap ini jugalah biasanya coklat gelap dicetak dalam bentuk batangan.
~ ...good chocolate = delicious brownies...~



No comments:

Post a Comment